Харківська духовна семінарія прийняла участь у засіданні круглого столу

25 листопада 2021 року, з благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія та Священного Синоду Української Православної Церкви (журнал № 3, від 12.05.2021), в актовому залі архієрейської резиденції пройшло засідання круглого столу “Актуальні проблеми сучасного світового православ’я”. Захід був спрямований на глибоке богословське-історичне дослідження вказаної тематики у зв’язку з порушенням Константинопольским Патріархатом принципу соборності через одностороннє втручання в українські церковні справи та помилкову інтерпретацію представниками Константинопольского Патріархату окремих правил IV Вселенського Собору.

Роботу круглого столу очолив ректор Харківської духовної семінарії, митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій. У засіданні взяли участь представники  Київської духовної академії та семінарії: перший проректор, кандидат богослов’я, професор  протоієрей Сергій Ющик, вчений секретар, кандидат богослов’я, доцент протоієрей Василь Яковчук, кандидат богослов’я, викладач ієромонах Митрофан (Божко). В залі були присутні духовенство Харківської єпархії, викладачі та студенти Семінарії.

На початку засідання з вітальним словом до учасників конференції звернувся ректор ХДС митрополит Онуфрій.

Далі слово було надано  протоієрею Сергію Ющику, який виголосив доповідь на тему “Єдність Церкви як основа призвання Православ’я“, в якій він підкреслив актуальність еклезіологічних поглядів Кипріяна Карфагенського та інших отців Церкви й богословів в контексті проблеми церковного розколу в Україні.

З доповіддю “Взаємини Української Православної Церкви з Константинопольським Патріархатом у 2006-2008 рр. у контексті церковно-державних відносин” виступив протоієрей Василь Яковчук. Отець Василь наголосив на церковно-історичних подіях, які були передумовою втручання Константинопольского Патріархату у внутрішні справи Української Православної Церкви.

Темою доповіді Ієромонаха Митрофана (Божка) був «Титул «Вселенський» в Константинопольському патріархаті: виникнення та еволюція його значення та змісту», у якій він представив екскурс щодо появи, формування та значення титулу «Вселенський» в розрізі канонічного та історичного процесів.

Наступна доповідь була представлена  кандидатом історичних наук, професором Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна, викладачем Харківської духовної семінарії Куделком Сергієм Михайловичем: «Раскол глазами историка», який наголосив на соціально-економічних причинах розколу.

Протоієрей Михайло Пилипчук, кандидат богослов’я, викладач Харківської духовної семінарії  в своїй доповіді «Значение канонического права в жизни Церкви и проблемы связанные с предоставлением автокефалии» підкреслив важливість канонічного права в житті Церкви, а також проаналізував неканонічні дії Константинопольського Патріархату в контексті церковного права.

Наприкінці засідання всім присутнім були представлені  видання Київської духовної академії і семінарії.

В заключному слові  митрополит Онуфрій подякував усім доповідачам, а також побажав учасникам конференції терпіння, злагоди і миру.

Кількість переглядів: 147

Comments are closed