Викладачі та вихованці ХДС відвідали могили спочилих викладачів

Спогадуйте наставників ваших, що вам говорили Слово Боже;
і, дивлячися на кінець їхнього життя, переймайте їхню віру. (Євр.13:7)

23 квітня з благословення Високопреосвященнішого Онуфрія, митрополита Харківського і Богодухівського, ректора Харківської духовної семінарії, викладачі ХДС ієрей Микола Стець та протодиякон Максим Талалай, а також вихованці ХДС відвідали 6 кладовище міста Харкова (Залютине) та міський цвинтар м. Південне Харківського району. Треба зауважити, що цей захід став відродженням доброї традиції в дні Великого посту відвідувати місця поховання в Бозі спочилих викладачів, вихованців Харківської семінарії та священнослужителів Харківської єпархії, прибирати на їхніх могилах перед святом Святої Пасхи, у виконанні апостольської заповіді “Шануйте тих, що працюють між вами… і навчають вас…” (1 Сол. 5:12). На жаль, російська агресія й початок повномасштабної війни проти України припинили на два роки цю благородну справу, але, за ініціативи проректора отця Миколая Стець, традицію було відновлено.

Спочатку представники ХДС відвідали могили Сергія Головіна (1970-2009), який викладав в семінарії дисципліну “Конституція України”. В грудні 2009 року С.В.Головін загинув під час ДТП, та пам’ять про нашого колегу – доброго християнина, людину високої культури – завжди зберігається в стінах семінарії. Заупокійні літії були відслужені по рабу Божому Сергію зі сродниками, а також на місцях поховання інших людей, життя і служіння яких в різні часи ХХ століття були пов’язані з Харківською єпархією. Так, було відвідано могили останніх чорниць Харківського подвір’я Серафимо-Дівєєвського монастиря, які мешкали в Харкові по вул. Малопанасівській за радянських часів, місце їх помешкання не зберіглося до наших днів, настоятеля Озерянського храму на Холодній горі (1977-1995) протоієрея Миколая Бараненка (1932-1995), монахинь подвір’я Глинської пустині. На місці поховання священномученика Олександра, архієпископа Харківського, мощі якого перебувають у Благовіщенському кафедральному соборі, було проспівано величання.

Викладачі та вихованці семінарії вшанували пам’ять похованого на Залютинському цвинтарі видатного харків’янина професора медицини Олександра Івановича Мещанинова (1879-1969), ім’я якого носять й міський сквер, й клінічна лікарня швидкої та невідкладної медичної допомоги у Харкові, а також проспівали “Вічну пам’ять” на могилах родини протоієрея Василія Серовського (1896-1976) – колишнього фінансіста 25-ї Чапаєвської дівізії, який у 1943 році обрав шлях священнослужителя й на місцях поховання родини монахині Лідії (Казарян; 1948-1999).

25 квітня викладачі та вихованці ХДС вшанували пам’ять викладача Золотарьова Володимира Павловича (1932-2017) на міському цвинтарі м. Південне упорядкуванням його могили та заупокійною літією. Докладніше про багаторічний життєвий шлях цього, без перебільшення, унікального педагога, образ якого зберігається в пам’яті багатьох поколінь вихованців семінарії, можна дізнатися за посиланнями: https://www.eparchia.kharkov.ua/readnews/210 та http://www.eparchia.kharkov.ua/readnews/1839.

Зауважимо, що найближчим часом, за благословенням ректора ХДС, митрополита Харківського і Богодухівського Онуфрія, будуть зібрані кошти на встановлення пам’ятника на могилі В.П.Золотарьова. За допомогу у організації збиральних робіт викладачі та вихованці висловили слова подяки настоятелю Свято-Духівського храму міста Південного, випускнику ХДС протоієрею Андрію Логінову.
Кожного разу в словах промови на могилах служителів вівтаря Господнього та в Бозі спочилих викладачів ХДС проректор ієрей Миколай Стець підкреслював, що їхне достойне життя завжди залишається для нас дороговказом на життєвому шляху й тим євангельським світильником, що не ставлять “під посудину, але на свічник, і світить воно всім у домі” (Мв. 5:15).

Кількість переглядів: 46

Comments are closed