25-річчя відновлення Харківської духовної семінарії

9-го жовтня 2021 року Православна Церква святкує день пам’яті святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова, небесного покровителя Харківської духовної семінарії, 25-річчя відновлення якої відзначається в цей день.

Напередодні свята, 8-го жовтня, була відслужена панахида за спочилим першим ректором відновленої Семінарії Високопреосвященнішим митрополитом Никодимом, викладачами та вихованцями духовної школи.

Цього дня було звершено дві Божественні літургії. Високопреосвященніший Онуфрій, ректор Харківської духовної семінарії, очолив богослужіння в архієрейській резиденції в домовому храмі на честь Святого Іоанна Богослова. Перед початком літургії Його Високопреосвященство благословив вихованців 1-го класу Семінарії на носіння підрясників.

Друга літургія, яку очолив перший проректор протоієрей Валентин Ковальчук, була відслужена в Покровському храмі Покровського монастиря.

Літургійні піснеспіви виконували чоловічий хор Семінарії під керівництвом протоієрея Федора Воскобойнікова та зведений хор регентсько-співацького відділення під керівництвом ієрея Савви Дорохова.

За богослужінням були піднесені молитви за мир в Україні, єдність Православної Церкви та позбавлення від пандемії короновірусної хвороби.

Після співу запричасного студент 4-го класу Михайло Коршинський промовив проповідь на тему свята. Вихованці Семінарії причастилися Святих Христових Таїн. Наприкінці богослужіння відбувся молебень святому апостолу і євангелісту Іоанну Богослову.

Урочистості з приводу ювілею Семінарії продовжилися в актовій залі архієрейської резиденції. На початку було зачитано привітання із престольним святом Харківській духовній школі від Учбового комітету Української Православної Церкви та інших духовних навчальних закладів нашої церкви.

Потім протодиякон Максим Талалай зробив доповідь на тему «”Пам’ятайте наставників ваших…” (Євр. 13:7). Спочилі у Господі викладачі Харківської духовної семінарії, відродженої в 1996 році».

Ректор нашої Семінарії митрополит Онуфрій в своєму слові привітав усіх викладачів та вихованців зі святом апостола Іоанна Богослова. Після чого владика-ректор вручив викладачам Семінарії церковні нагороди з нагоди 25-річного ювілею ХДС.

Урочистий акт завершився концертом семінарського хору, який виконав піснеспіви “Царю Небесный” старовинного розспіву та тропар Пресвятій Богородиці з Канону до Святого Причастя.

Після закінчення урочистого акту митрополит Онуфрій разом із усіма присутніми відвідав фотовиставку, присвячену 25-річчю відновлення Харківської духовної семінарії, в холі архієрейської резиденції. Також було зроблено спільну фотографію.

Кількість переглядів: 224

Comments are closed