Відкриття Всеукраїнської виставки церковного мистецтва “Подих серця до Творця”

26 травня 2021 року з благословення Високопреосвященнішого митрополита Харківського і Богодухівського Онуфрія, ректора Харківської духовної семінарії, в Харківському художньому музеї відбулося урочисте відкриття Всеукраїнської виставки сучасного церковного мистецтва «Подих серця до Творця», що присвячена 100-річчю від народження приснопам’ятного митрополита Никодима (Руснака; +2011).

Виставка отримала назву за однойменною збіркою поезій митрополита Никодима. Попри те, що її автору довелося з архіпастирським жезлом об’їздити майже весь світ, він усюди зберігав теплу пам’ять про свою Батьківщину. І ця книга віршів яскраво свідчить про палку любов вікопомного владики до України – свого рідного краю – та її народу, за збереження і збагачення культури й традицій якого він завжди старанно дбав.

У відкритті виставки взяли участь і виступили з вітальними словами керуючий Харківською єпархією митрополит Онуфрій, заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Деньгуб Антон Іванович, голова Харківської обласної ради Товмасян Артур Едмарович, секретар Харківської міської ради Терехов Ігор Олександрович, голова правління Харківської організації Спілки художників України Ковтун Віктор Іванович, ректор Харківського університету імені В.Н. Каразіна Віль Савбанович Бакіров, директор Харківського фахового вищого художнього коледжу Савченко Костянтин Юрійович і ректор Харківського національного університету міського господарства імені О.М. Бекетова Володимир Миколайович Бабаєв.

За мету виставки було поставлено познайомити глядачів із зразками сучасного церковного мистецтва та художніх ремесл України, а також окреслити напрями взаємодії зі спільнотою митців, що об’єднані непорушними канонами і живою традицією православного церковного мистецтва.

Культурна подія зібрала понад 50 майстрів із Харкова і Харківської області, Києва, Ковеля, Кривого Рогу, Сумської, Донецької та Одеської областей, Полтави, Хмельницького, Мелітополя та Мукачево. Також на виставці можна познайомитися з працями вихованців Іконописної школи при Харківській духовній семінарії.

Експозиція представлена творами, які належать до різних видів мистецтв і художніх промислів, орієнтованих на різні школи та стилі. Серед експонатів виставки: канонічні темперні ікони, карбування на міді, ескізи та проекти іконостасів і розписів православних храмів, проект рукописної книги, облачення священнослужителів, роботи золотошвейних і ювелірних майстрів, церковна мініатюра, барельєфи, скульптура та кераміка. Таким чином, представлені художні твори багатогранно розкривають палітру сучасного церковного мистецтва.

Під час відкриття виставки Високопреосвященніший митрополит Онуфрій подякував усім, хто потрудився задля її організації і вручив церковні нагороди директору та співробітникам Харківського художнього музею.

В завершення урочистого акту квартет з хору Харківської духовної семінарії виконав духовні піснеспіви.

Після цього учасники відкриття вирушили на огляд експозиції виставки.

Всеукраїнська виставка сучасного церковного мистецтва «Подих серця до Творця» працюватиме в Харківському художньому музеї до 1 липня 2021 року.

Кількість переглядів: 109

Comments are closed