Престольне свято та 25-й випуск Харківської духовної семінарії

21-го травня 2021 року, в день пам’яті нашого небесного покровителя апостола і євангеліста Іоанна Богослова, відбувся 25-й випуск вихованців Харківської духовної семінарії.

Урочистості з приводу престольного свята та ювілейного випуску очолив ректор Семінарії Високопреосвященніший Онуфрій, митрополит Харківський і Богодухівський.

В Іоанно-Богословському домовому храмі архієрейської резиденції, розташованій на території Свято-Покровського чоловічого монастиря, владика-ректор очолив Божественну Літургію у співслужінні викладачів та вихованців Семінарії у священному сані.

Перед початком літургії Його Високопреосвященство здійснив постриг во читців випускників денного відділення, які не мають священного сану.

За богослужінням були піднесені молитви за мир в Україні, єдність Православної Церкви та позбавлення від пандемії короновірусної хвороби. Вихованці семінарії причастилися Святих Христових Таїн.

Після Божественної літургії і молебня святому апостолу Іоанну Богослову митрополит Онуфрій виголосив слово проповіді, у якому привітав усіх присутніх із престольним святом та згадав про значення, яке відіграв улюблений учень Христов у житті першого ректора відродженої у 1996 році Харківської духовної семінарії приснопам’ятного митрополита Никодима (Руснака), сто років від народження якого виповнилося цьогоріч.

У той саме час в Озерянському храмі Свято-Покровського монастиря відбулося друге святкове богослужіння, яке очолив перший проректор протоієрей Валентин Ковальчук.

Літургійні піснеспіви виконували чоловічий хор Семінарії під керівництвом протоієрея Федора Воскобойнікова та зведений хор регентсько-співацького відділення під керівництвом ієрея Савви Дорохова.

Проповідь на святкову тему в Озерянському храмі промовив студент 3-го класу Євгеній Грейцар.

Урочистості продовжилися в актовій залі архієрейської резиденції. Високопреосвященнійший владика Онуфрій вручив похвальні грамоти та дипломи випускникам денного й заочного відділеннь та Іконописної школи, а також свідоцтва про закінчення випускникам регентських і співацьких курсів.

Після цього студенти-випускники звернулися до владики-ректора та викладачів із словами подяки. Перший проректор отець Валентин у своєму слові особливо відмітив важливу роль трудів митрополита Онуфрія у досягнені високих успіхів вихованцями Харківської духовної школи, а також підніс у дар архіпастирю ікону роботи вихованців Іконописної школи.

В завершення урочистого заходу Високопреосвященніший владика Онуфрій привітав випускників із закінченням навчання, подякував професорсько-викладацькій корпорації Семінарії за їхні труди, побажав випускникам мужньо стояти на захисті православної віри та преподав усім своє архіпастирське благословіння.

Накінець, біля входу в архієрейську резиденцію була зроблена спільна фотографія.

Кількість переглядів: 231

Comments are closed