Першосвятительський візит у Харківську єпархію Блаженнішого Митрополита Онуфрія

З нагоди 100-річчя від дня народження приснопам’ятного митрополита Харківського і Богодухівського Никодима (Руснака; +2011), першого ректора відродженої у 1996 році Харківської духовної семінарії, 15 травня 2021 року в день пам’яті святителя Афанасія, патріарха Царгородського, Лубенського і Харківського чудотворця, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Онуфрій, Митрополит Київський і всієї України, очолив Божественну Літургію в Благовіщенському кафедральному соборі міста Харкова, в якому перебувають мощі святителя Афанасія.

Предстоятелю співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней, митрополит Миколаївський і Очаківський Питирим, керуючий Харківською єпархією митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій, митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей, єпископ Баришівський Віктор, єпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Петропавлівський Андрій, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, духовенство та гості Харківської єпархії.

Після читання святкового Євангелія Блаженніший архіпастир звернувся до вірян зі словом проповіді, у якій владика підкреслив думку про те, що Воскресіння Христове змінило світ, змінило кожну людину, не залишивши нікого байдужим по відношенню до такої великої події. Також Предстоятель у своїй настанові звернув увагу на важливість прикладів життя святителя Афанасія та приснопам’ятного митрополита Никодима у служінні пастирів та архіпастирів Церкви Христової, а також для всіх її вірних чад.

Під час богослужіння були піднесені сугубі молитви за позбавлення від пандемії короновірусної хвороби.

Наприкінці Божественної Літургії за заслуги перед Українською Православною Церквою та з нагоди 50-річчя Предстоятель нагородив керуючого Харківською єпархією митрополита Онуфрія орденом преподобного Іова Почаївського I ступеня. Натомість Його Високопреосвященство подякував Блаженнішому архіпастирю за високу нагороду, посилені молитви та предстоятельський візит і підніс в подарунок владиці набір архієрейських панагій приснопам’ятного владики Никодима.

Після цього відбулося урочисте відкриття й освячення пам’ятника Високопреосвященнішому митрополиту Харківському і Богодухівському Никодиму (Руснаку), який був встановлений біля Благовіщенського кафедрального собору у Митрополичому сквері, що на річці Лопань, з нагоди ста років від дня народження та 10-річчя преставлення приснопам’ятного митрополита Никодима.

Наприкінці, в нижньому храмі кафедрального собору на честь святителя Мелетія Блаженніший владика відслужив заупокійну літію на могилі видатного ієрарха Української Православної Церкви.

Кількість переглядів: 109

Comments are closed