Престольне свято семінарського храму на честь Трьох святителів

З благословення ректора Харківської духовної семінарії Високопреосвященнішого Онуфрія, митрополита Харківського і Богодухівського, у ніч з 11 на 12 лютого 2021 року в семінарському храмі відбулося святкове нічне богослужіння на честь престольного свята пам’яті Собору вселенських учителів і святителів Василія Великого, Григорія Богослова й Іоанна Златоустого. Трьохсвятительський храм, розташований на території Свято-Покровського чоловічого монастиря, є місцем проходження богослужбової практики семінаристами та вихованцями регентсько-співацького відділення.

Всенічне бдіння та Божественну літургію очолив викладач семінарії протоієрей Федір Воскобойніков, якому співслужили інші викладачі та студенти ХДС у священному сані.

Богослужбові піснеспіви виконував хор, що складався з викладачів та вихованців ХДС, а також учнів регентсько-співацького відділення, під керівництвом Ксенії Кучерової та Софії Селіванової.

Під час всеношної всі стихіри співалися з канонархом, також до її складу були включені уставні читання. Згідно сформованої традиції частина єктеній, піснеспівів та читань виконувалися грецькою мовою, Символ Віри і молитва “Отче наш”, як це прийнято у Грецькій Православній Церкві, виконувалися речитативом.

Вихованці ХДС причастилися Святих Христових Таїн.

Престольне свято семінарського храму дозволило всім присутнім на богослужінні доторкнутися до традиції звершення всенічного бдіння так, як того вимагає Устав, і яким воно було у стародавній Церкві. Це, безперечно, має суттєве значення як у навчанні майбутніх священнослужителів, так і в їхньому духовному зростанні.

Кількість переглядів: 164

Comments are closed