Некролог. Протоієрей Олексій Кобзєв.

14 листопада 2020 року, на 78-му році життя внаслідок тривалої хвороби відійшов до Господа настоятель Свято-Костянтино-Єленинського храму міста Харкова протоієрей Олексій Кобзєв.
Олексій Якович Кобзєв народився 28 квітня 1943 року в селянській родині в селі Новоселівка, Беленіхінського району, Бєлгородської області.
1950-1957 рр. навчався в школі в селищі Олександрівському, Бєлгородської області.
1957-1961 рр. навчався в Харківському залізничному технікумі.
1961-1969 рр. працював в моторвагонному депо «Харків» на посадах помічника машиніста електропоїзда, бригадира і майстра комплексної бригади. В силу властивої йому релігійної настроєності поряд з цивільними обов’язками відвідував богослужіння в православних храмах Харкова і за допомогою самоосвіти засвоював богослов’я, набував практичні навички співу, читання і всього, чим повинен займатися священик. У храмі неподалік від місця роботи співав і читав на кліросі, де його помітив архієпископ Харківський і Богодухівський Леонтій (Гудімов) і запросив на послух іподиякона в Свято-Благовіщенський кафедральний собор міста Харкова.
1969-1970 рр. працював електриком на заводі «Світло Шахтаря».
17 серпня 1970 висвячений у сан диякона архієпископом Харківським і Богодухівським Леонтієм і призначений штатним дияконом Свято-Благовіщенського кафедрального собору міста Харкова.
29 вересня 1970 року призначений на послух завідуючого складом Харківського єпархіального управління.
15 лютого 1971 року в Благовіщенському кафедральному соборі міста Харкова, архієпископом Харківським і Богодухівським Никодимом висвячений в сан пресвітера.
16 лютого 1971 року призначений штатним священиком Благовіщенського кафедрального собору.
25 червня 1971 року призначений настоятелем Свято-Покровського храму селища Безлюдівка Харківського району.
У 1973 році закінчив Московську духовну семінарію.
30 жовтня 1975 року звільнений з посади завідувача складом Харківського єпархіального управління.
У 1977 році закінчив Московську духовну академію.
Захистив дисертацію на тему: «Євангельські Заповіді Блаженства – Сходи Духовно-морального зростання хрітіаніна» по кафедрі Морального Богослов’я Московської духовної академії і отримав ступінь кандидата богослов’я.
15 травня 1978 року возведений в сан протоієрея, нагороджений багатьма богослужбовими і церковними нагородами.
5 березня 1985 року призначений настоятелем Трьохсвятительського храму міста Харкова.
4 травня 1990 року призначений настоятелем Свято-Костянтино-Єленинського храму міста Харкова.
З 1993 року викладач Харківського духовного училища та духовної семінарії.

З великою ревністю батько Олексій ніс священиче служіння. Протягом більше 10 років він щодня здійснював богослужіння, які збирали віруючих з різних районів Харкова.
Отець Олексій дуже любив поезію і протягом всього свого життя писав вірші. Результатом його творчої діяльності стали збірники православно-християнської поезії: «До рятівної Вірі заклик» (2003) і «Світло Православ’я» (2008).
Правлячий Архіпастир, духовенство єпархії, викладацький склад, вихованці духовної семінарії та віруючі щиро сумують про смерть протоієрея Олексія і моляться Господу за упокій його безсмертної душі “в місці світлому, у місці злачні, в місці покійного: звідки я відбіжить хвороба, печаль і зітхання”.

Вічна пам’ять і вічний спокій протоієрею Олексію!

Кількість переглядів: 67

Comments are closed